B12-VITAMIN, KÉRDEZZ-FELELEK, AMIKET EDDIG ESETLEG NEM TUDTÁL

 

 

KELL-E SZEDNI B12 VITAMINT VAGY SEM?
Mikor és kinek kell szedni B12-t?

A WHO hivatalos álláspontja szerint 50 év felett minden embernek kellene szedni rendszeresen B12 vitamint. Ettől függetlenül, aki hajlamos a vérszegénységre vagy már kialakult vérszegénysége van, annak is. Nem minden vérszegénység függ össze a B12 vitaminnal és a vassal, de ez a leggyakoribb ok. Az egész emberiséget nézve több, mint másfél milliárd ember, azaz az emberek negyede szenved anémiában (vérszegénység). Kiemelt jelentőségű az iskoláskor alatti gyermekek, terhes nők és idős emberek körében, ahol akár a minden második embert is érinthet.
Bizonyos nagy fokú B12 hiány akár visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

Vegánoknak kell-e szedni B12-t? 

Igen. A B12 a vegyes étrenden belül, alapvetően az állati alapanyagokból kerül a szervezetbe. A mai napig is zajló, számos tudományos kísérlet alapján kimondható, hogy vegánok esetében erősen javasolt a B12 vitamin étrend-kiegészítőként való használata. Mint ahogy sok vegyes étrendű ember szervezetébe is így kerül. Csak ez utóbbi esetben az állat kapja meg az étrend-kiegészítőt a takarmányba keverve.

Mennyit kell szedni? 

A mennyi-re csak általánosan elfogadott, illetve bevált adatok vannak, de a pontosat nehéz megmondani. Körülbelül naponta 3 mikrogramm a minimum, amire szüksége van a szervezetnek. Azonban a szájon át bevehető, B12 tartalmú étrendkiegészítők zöméből csak maximum 2-3% szívódik fel. Egyéb hasznosulást akadályozó tényezők miatt a bevett a kereskedelmi gyakorlat átlagosan 500-1000 mikrogramm.

Milyen gyakran kell szedni? 

Nincs egyetértés a szakértők körében sem. A B12 raktározódik a májban, bár vízben oldódó vitamin. Az élelmiszerekből felvett változat 4-5 év alatt ürül ki további bevitel nélkül. A tapasztalatok szerint az étrend-kiegészitőként bevitt forma fél-egy év alatt ürülhet ki annyira, hogy tüneteket okozhat.

 

 

 

 


Mi a B12?

A B12 egy vízben oldódó vitamin. Ebből kell a legkevesebb a vitaminok közül, legalábbis mennyiségre. A B12-t képes tárolni a szervezet. Ha megfelelően fel van töltve a B12 raktár, akkor, ha nem kerül több a szervezetbe, körülbelül 4-5 év alatt ürül ki. Ez lehet jóval kevesebb is, különösen, ha valami “rabolja” a szervezetből. Ugyanakkor a tünetek lassan jelennek meg és más tápanyagok, vitaminok, ételek együtthatása sokáig elfedheti ezeket. Akár 8-9 évig is tarthat, míg az ember rádöbben, hogy hiánya van. Ennek egyik oka a tájékozatlanság, illetve az, hogy a a tünetek olyan lassan és kismértékben jelentkezhetnek, hogy az illető megszokja jelenlétüket az életében és nem tudatosul benne, hogy gond van. Hogy elég nagy gond van!

 A természetben hol található? 

Sem növényi, sem állati, sem emberi szervezet nem tudja elállítani. Baktérium fajok anyagcsere mellékterméke. Több baktérium faj is előállít B12 vitamint. Ezek a baktériumok többnyire a földben élnek, így rákerülhetnek olyan növényi élelmi anyagokra, amelyeket az állatok elfogyasztanak. Az állatok általában nem mossák azt, amit elfogyasztanak, ugyanakkor a növényevő állatok nagy mennyiségű növényt esznek. Az ő szervezetükben ezáltal, a ragadozók testében pedig a növényevők fogyasztása által dúsul fel a B12 vitamin. Ezek a baktériumok egyes fajoknál az emésztőrendszerükben is megtelepednek.

 B12 a „koszban”

Mivel a természetben a B12 vitamint előállító baktériumok a földben élnek, így a növények felszínén lévő „koszban” is található e vitaminból. Ezen információ alapján terjedhetett el az a téves elképzelés, miszerint, ha vegánként nem mossuk meg a növényeket, amiket fogyasztunk, akkor B12, ráadásul elegendő B12 jut a szervezetünkbe. Sajnos ez nem igaz. Valóban van a koszban némi B12 vitamin, de van egy-két gond. Egyrészt a gyümölcsök, zöldségek nagy része, ha hisszük, ha nem, tisztítva érkezik a boltokba. Amúgy a legtöbb ember meg sem venné. Tettünk is egy próbát és egy bioboltban mosatlanul helyeztünk ki árut. De ötöd annyi fogyott, mint amúgy. Holott a termelő elmondta, hogy ha mossa, mondjuk a gyökérzöldséget, akkor ugyan valóban mutatós, de csak egy-két hétig áll el. Viszont földesen-sárosan egy évig! Tehát, amit veszünk, már meg van tisztítva. De ha nem is lenne megtisztítva és a földből kihúzott répát azon földesen, fogunkkal a földet sercegtetve falnánk be, akkor is csak igen kevés B12 jutna be a szervezetünkbe. A gyomorba kerülő B12-nek csak igen ki százaléka szívódik ugyanis fel. Persze a B12 termelő baktériumok is bejutnának valamilyen számban, de a gyomorsav jó részüket hatástalanítaná. Ezért is van a legtöbb bélbaktérium készítmény speciális kapszulában, hogy a vékonybélig eljussanak “szerencsétlenek”. Vagy még jobb esetben savtűrő baktériumfajokat is tartalmaznak. Na de, ha bejut is némi B12, bejut is a jóbaci, mellettük bejuthat csomó egyéb is. Például káros baktériumok, élősködő gombák és nehezen kiírtható spóráik, valamint a vegyi anyagok, amelyeket a legtöbb termelő használ. Ha bio zöldségről van szó, akkor pedig, épp a növényvédő szerek híján esetleg még komolyabb kórokozók jutnának be. Normálisan a természetben ezekre fel lenne készülve a szervezetünk. De civilizált világunk részben mert a természettől elszakítva élünk, részben pedig a növényvédő szerek, gyógyszerek révén, azokra rezisztens, szerveztünk számára is károsabb baktériumok garmadáját fejlesztette ki.
A koszos zöldség evés tehát, e szempontból nem éri meg. De lehet próbálkozni. Mint ahogy sokan hittek is ebben és próbálkoztak. De a tudományos mérések alapján, még ha lassabban is csökkent szervezetük B12 szintje, mégis csak erőteljesen lecsökkent. Ezen emberek utána, a vegán étrend minimális számú áldozataiként, mind az étrendkiegészítőkhöz fordultak.

 B12 az algákban és fermentált élelmiszerekben

Elterjedt az a nézet is, miszerint egyes természetes algák és fermentált ételek nagy mennyiségű B12 vitamint tartalmaznak. Ez esetben is fontos tudni, hogy nem az alga termeli a B12-t, hanem maga az alga közeli kapcsolatban él a B12 termelő baktériumokkal és a vitamin beléjük is felszívódásra kerül bizonyos mennyiségben. Ugyanakkor számos növény is tartalmaz egy úgynevezett B12 analógot, ami képlete szerint hasonlít a B12-vitaminhoz, de nem rendelkezik annak aktív funkcióival a szervezetbe jutva. Viszont a vértesztet képes becsapni és azt jelzi, mintha elegendő B12 lenne a testükben. A fermentált élelmiszerek esetén is számos kutatást végezetek. Olyan vegán csoportokat figyeltek meg, akik a fermentált élelmiszerekre esküdve, azokat rendszeresen fogyaszották a B12-vitamin végett. Ugyanakkor egyéb étrend-kiegészítő formájában nem fogyasztották. Sajnos ez esetekben is, egy idő után, a B12 vészes csökkenése volt megfigyelhető. Ha találnak is egy-egy növényben esetleg a jövőben ilyet, nem sikerült még ezekell megfelelő B12 szintet elérni

B12 az élelmiszerekhez hozzáadott vitaminból

Bevett élelmiszeripari gyakorlat, hogy egyes ételcsoportjainkat meghatározott vitaminokkal dúsítják. A bébi ételekbe B1 vitamint tesznek, a tejpótlókba kalciumot, a margarinokba D-vitamint. Egyes gyümölcslevekbe szokás például B-vitaminokat, akár B12-t is hozzáadni. Ez ugyanaz a B12, amit étrend-kiegészítőként is megvásárolhatunk. Azonban az adott ételt, ha nem fogyasztjuk rendszeresen, akkor a szervezetet feltöltő B12 kúra megszakadhat. A feltöltés meghiúsulhat. Ezen túl az étrend-kiegészítőkben nagyobb mennyiséget és komplexek formájában vehetünk magunkhoz. Ez a biztosabb és jobb felszívódást segíti elő.
Ráadásul valaki időnként ilyen dúsított ételt fogyasztva abba a tévhitbe ringathatja magát, hogy megfelelő lesz a B12 ellátottsága. Viszont ez így már egészség károsodáshoz vezethet hosszútávon.
 

Mire jó a B12?

Elképesztő sok dologra jó. Nagyjából a test összes folyamatában részt vesz közvetve.

  • A vasháztartásban, vörösvértest képzésben kulcsfontosságú, nélküle lecsökken a vér vastartalma, a haemoglobin tartalom és végül a vér oxigén szállító képessége. Nélküle gyakorlatilag fuldokolni kezdenek a sejtjeink. Ilyenkor tipikus tünet a pihegő légzés, gyors fáradás, szaporább szívverés és például a kéz ereinek vékonyodása és sötétedése. Amikor mondjuk egy vegánon ezt látjuk, azonnal figyelmeztessük!
  • A B12 részt vesz a DNS szintézisben, sejtosztódásban is. A DNS és RNS szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében.
  • Feladata az idegrendszer szigetelésének biztosítása. Egy tipikus betegség a sclerosis multiplex, ahol az idegrendszer myelin hüvelyei, a szigetelés sérül. Ilyenkor hiába adja ki az agy a jelet az izmok mozgatására, a test sajnos nem reagál, a jel elvész útközben. Hosszútávú következménye többek közt egyfajta bénulás. Segít az idegi ingerületátvivő anyagok,a  neurotranszmitterek, idegsejtek karbantartásában is
  • Részt vesz emésztőrendszeri folyamatokban, például a metilációban és zsírsavak, aminosavak lebontásában
  • Szerepe van az  immunrednszeri folyamatokban is. Részt vesz az immunsejtek szintézisében és képzésében. Az immunválasz szabályozásában és a gyulladásos folyamatok szabályozásában
  • Kulcsfontosságú a szív védelmében, mert csökkenti a homocisztein szintjét, véd a szívinfarktus, érelmeszesedés, stroke ellen. 
  • A B12 nélkülözhetetlen a mitokondriális energiatermeléshez (ATP-szintézishez).

Mindezek alapján a B12 vitamin közvetve minden sejt működéséhez és az egész szervezetnek fontos! Ezzel szinte olyan jelentőségű lesz, mint a levegő, a víz és alapvető tápanyagaink.

Mik a hiány tünetei? 

Fáradékonyság, energiahiány, étvágytalanság, gyengeség, remegés, zsibbadás, idegrendszeri problémák. Súlyosabb esetben látás- és memória problémák, hallucinációk, zavarodottság. Hosszan tartó hiány esetén visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás. Gyermekeknél a tünetek sokkal gyorsabban megjelenhetnek. Akár fejlődési képtelenség, kóma és halál is lehet a következmény.
Mivel a rosszul végzett vitamin kiegészítés miatt lehet, hogy a hiány lassan alakul ki, a tünetek is olyan lassan jelenhetnek meg, hogy sokan megszokják: “Ja, nekem mindig is zsibbadt a lábam.” “Ja, én nagyon hamar kifulladok.” Ezek abszolút nem normálsi dolgok, gyermekeknél, időseknél, vegánoknál, h a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, kezdjünk gyanakodni!

A B12-vitamin kulcsfontosságú, ha vegán vagy és vérvételre küld az orvos,
mindenképp említsd az életmódod. Ha nem küld, akkor is említsd és küldeni fog. És menj.

Hogyan mérhető a B12 szint?

A B12 szint jelenlegi, magyarországi mérése vegánok számára nem a legmegfelelőbb. Mert a B12 analógok a mérés eredményét félrevihetik. Külföldön három anyag mennyiségét vizsgálják. Ezek a metilmalonilsav, a holotranszkobalamin és a homocisztein. Ezek mennyisége ugyanis nagymértékben összefügg a B12 jelenlétével. Mennyiségükből közvetve egész pontos következtetést vonhatunk le arra nézve, hogy elegendő B12 vitamin van-e a szervezetben. A metilmalonilsav mérése hazánkban rendkívül körülményes, széles körben jelenleg nem megoldható. A homocisztein és a holotranszkobalamin mérése viszont egyes laborokban adott lehetőség. Egyes kutatások szerint ez utóbbi mérése adja a legpontosabb eredményt a B12-re nézve.

Vegánok esetében nagy mennyiségben kerülhetnek a szervezetbe olyan B12 analógok, amik a vértesztet becsapják. Legalábbis azt felfelé módosítják. Ha viszont a hagyományos B12 vérteszt alacsony mennyiséget állapít meg, akkor a hiány egyértelmű. A bevett módszer hibájára jól rávilágít az a tény, hogy lehetséges, hogy valakinek a szervezete látszólag elegendő B12 vitamint tartalmaz, ugyanakkor magasabb a kelleténél a homocisztein szint, amelynek a szervezetből való eltávolításáért a B12 vitamin többek közt a felelős. Ha ez utóbbiból elegendő áll rendelkezésre, akkor az előbbi, szívre káros anyag mennyisége is megfelelőre csökken. (Éppen ezért egyes cégek a B12 vitamint a többek közt Homocisztein kontroll termékként forgalmazzák.) Ez esetben lehetséges, hogy bár a B12 szint megfelelő, de a vas szint és a vele összefüggő ferritin és hemoglobin szint is alacsony. Ugyanakkor ez nem a vashiánytól, hanem éppen a vasat bepíteni képes B12 vitamin hiányából fakad. Így egy rendkívül félrevezető eredményt kaphatunk, amely a vegán életmódban járatlan orvost is megtévesztheti. Adott esetben vasat ír fel, amely hiába kerül nagyobb mennyiségben a szervezetbe. Ideiglenesen megemeli a vér vas szintjét, de a magyar bevett vas étrendkiegészitő formák miatt nagy mennyiségű, szervetlen, a testben lerakódó vasat is bejuttat. Ami további károkat okozhat. Miközben a vas-szint, később újra lecsökken.

Milyet érdemes szedni? 

Külföldön, fejlett országokban bevett gyakorlat, hogy sokan eleve fogyasztanak étrend-kiegészítőket. Ezt gyakran túlzásba is viszik, de tény, hogy a hazánkban megadott minimum vitamin- és ásványianyag szükségletek értékeihez képest más országokban jóval magasabb értékeket adnak meg. Illetve a minimum értékek helyett az optimális értékekkel dolgoznak. Érdekes kontraszt, hogy sportolók, akiknek eleve nagy teljesítményre van szüksége vagy olyanok, akik csak szeretnének egy nagyobb energiaszintet rendszeresen fogyaszthatják, míg hazánkban van olyan szakember is, aki azt hiszi, hogy nagyon könnyen túladagolható és nem szabad külön fogyasztani. Ez egy döbbenetes ellentmondás, érdemes ezt tisztába tenni.

Az egyik oldalon az a tény áll, hogy nagyon sok ember vashiányos, ami részben a B12 hiányra vezethető vissza. A másik oldalon viszont ott van az a tény, hogy a B12 vitamin sem egy csodaszer. Csak azok számára, akiknek B12 hiányuk van. Ez a vitamin sem tud plusz energiát adni, ha nincs belőle hiány, tehát hiába szedik, akik egyéb okokból fáradtsággal küzdenek. Egyes esetekben, nagyobb idegi terheléskor, nagyobb fizikai igénybevétel esetén, terhesség és szoptatás idején nagyobb mennyiségre lehet szükség. Ilyen esetekben valóban több energiát ad - ahhoz képest, amilyen állapotban a hiány idején voltunk.

Túladagolásnak tüneteit nagyon ritkán figyelték meg. Elvileg egy vízben oldódó vitaminról van szó, és azt várnák, hogy a többi ilyen vitaminhoz hasonlóan a vizelettel kiürül a szervezetből, mégis a máj képes azt raktározni. Nem ismeretes az, hogy ha a szervezetnek megfelelő a B12 ellátottsága és feltöltöttek a raktárai, akkor mit okoz, ha mégis bekerül a többlet. Fizikailag káros hatást voltaképp nem figyeltek meg.

 A B12 vitamin felszívódása

A B12 megadott napi mennyiségének elérése nem adja meg azt a mennyiséget, amit a szervezetünkbe kell vinnünk. Az emésztőrendszeren keresztül adott B12-nek, az intrinszik faktor segítségével, megfelelő kémhatás mellett körülbelül 1-1,5%-a szívódik fel nagyobb dózis esetén. Ez lehet jóval kevesebb is. De mindenképpen ez a maximum. Emellett egy passzív felszívódás is tapasztalható. Ez pedig a bevitt mennyiség további 1%-a. Az intramuszkulárisan beadott B12 tökéletesen felszívódik, de kivitelezése körülményes. És nem megfelelő megoldás azért, mert egyes vegánok ezt használják időszakosan, de csak évi rendszerességgel. Ennyi idő alatt azonban kevés tünettel, de súlyos problémák adódhatnak. Az injekció beadása utána állapotuk hamar rendeződik, majd egy hosszabb időszak utána a tünetek fokozatosan újra megjelennek, ahogy a B12 mennyisége csökken. Rendszeresen meg injekciót beadni, nem lehet egy általánosan követendő cél.

A legjobb felszívódásúak a nyelv alatt bejutó étrendkiegszítők. Külföldön gyakran eleve ilyen formában árusítják. Nyelv alatt lassabban oldódó tabletta, rágó tabletta vagy spray, csepp formában.

Akinek az intrinszik faktorral vagy savszintjével problémája van, érdemes mindenképpen a nyelv alatti vagy folyékony formákat előnyben részesítenie.

Bevitt
mennyiség

Becsült
hasznosulás

Becsült mennyiség
átlagos hasznosulással

RDA kb 2,5 µg

~50–60%

1,375 µg

10 µg

~10–15%

1,25 µg

50 µg

~3–5%

2 µg

100 µg

~2–3%

2,5 µg

200 µg

~1–2%

3 µg

500 µg

~1% körül

5 µg

1000 µg

~0,5–1%

7,5 µg

2000 µg

~0,3–0,5%

8 µg

5000 µg

~0,1–0,3%

10 µg

 

A hivatalos szükséges B12-vitamin mennyiség egy ideális adat. Köze nincs ahhoz,
hogy emésztési problémák, savhiány vagy egyéb gondok mellett mennyire van szükség.


Mi segíti hasznosulását a szervezetünkben? 

A B12 szervezetünkben való felhasználásához nem elegendő a megfelelő mennyiség bevitele, hanem szükséges egy megfelelő környezet is. Megfelelő sav szint szükséges hozzá, az intrinszik faktor jelenléte, gyulladásoktól mentes emésztőrendszer.

A vitaminok és ásványi anyagok a szervezetben nem különállóan működnek, hanem egymásra hatásukban támaszkodnak. A vas felszívódásához mindenképpen fontos a B12 jelenléte, de még kell hozzá folsav és C-vitamin, illetve más nyomelemek is. Ezért a B12-vitamint nem vizsgálhatjuk önmagában. Bevett gyakorlat például, hogy a B12-t folsavval és B6 vitaminnal együtt fogyasztják. A vas megfelelő szintjéhez ezeken kívül kell C-vitamin, Cink, Réz és egyéb B-vitaminok is.

 Mennyit és milyet érdemes B12-ből alkalmazni

Többféle javaslat is létezik. Az egyik nézet szerint naponta érdemes szedni. A napi szükséglet többszörösét ajánlják ilyenkor, 500 vagy 1000 mikrogrammot. Másik verzió a heti egyszeri nagyobb adag bevitele, ami 2-4000 mikrogramm. Orvosi dózis, amelyet súlyos hiány esetén alkalmaznak, 5000, 10000 mikrogramm. Egy másik verzió a B12 szint rendszeres, évi vagy féléves mérése és ez alapján évente egyszer, ha szükséges egy B12 kúra lefolytatása. 

A B12 hétköznapi étrend-kiegészítőkben előforduló mesterséges formája a cianokobalamin. Ez egy szintetikus anyag, ugyanakkor elég stabil, ezért szívesen alkalmazzák készítményekben. Azonban más kobalaminok is léteznek. Ilyenek a metilkobalamin, a hidroxokobalamin, az adenozilkobalamin. A metilkobalamin, a B12-vitamin természetes és jobban hasznosuló formája. Ilyenné alakul át a cianokobalamin is szervezetünkben. Az adenozilkobalamin egy további átalakulási folyamat eredménye szervezetünkben. Bár a cianokobalamin az elterjedtebb még, de valószínűsíthető, hogy az étrend-kiegészítő ipar a metilkobalamin fog átállni. Ahogy ez már el is kezdődött.

Az előbbiben egy cianid, az utóbbiban egy metil csoport kapcsolódik a molekulában. És ha még oly kicsi mennyiség is ez a cianid, a szervezetnek mégiscsak le kell bontania, mert nem hasznosítható számunkra. Sőt, az egykori haláltáborokban - bár jóval nagyobb mennyiségben - de ezt használták. Van, aki emiatt inkább elkerülné. Akinek metilációs problémája van (a szervezete kevésbé hatékonyan képes bizonyos anyagokat átalakítani), annak célszerű a metil-B12 formát választani, mert ez segít a homocisztein lebontásában, ami a szívre káros lehet. A metilációs génhiba amerikai kutatások szerint a lakosság harmadát érinti. Ezt a számot gyakran átveszik a magyar nyelvű cikkekben is. A magyar kisebb létszámú kutatások alapján azonban akár a magyar lakosság fele és érintett lehet valamilyen metilációt befolyásoló problémában. Ilyen esetben azonban például a folsav nemhogy nem hasznosul, hanem akadályozhatja is az élelmiszerekből származó folátoknak a szükséges metil-foláttá alakulását.

 Hogyan van az állatoknál? 

Az állatok vagy más állatokat fogyasztanak, mint a ragadozók, így bekerül a szervezetükbe a B12-vitamin. Vagy az emésztőrendszerükben megtalálható olyan baktérium, ami termel B12-t, mégpedig olyan szegmensben, ahonnan fel is szívódik ez a vitamin (pl a bendőben, ahonnan a vékonybélbe kerül és felszívódik). Vagy csak a vastagbelükben található és ilyenkor rendszeresen saját székletüket is fogyasztják.

Hogyan működik ez vajon a háztáji állatok esetében? Nos kevesen tudják, hogy a világ B12 termelésének óriási részét az állattenyésztésben használják fel.

 Hogy lehetett az embernél eredetileg? 

A jelenleg egyes tudományos kutatások alapján feltételezhető, hogy eredetileg az ember vékonybelében is élt olyan baktérium - mint számos állat esetében - ami termelt B12-t. Jelenleg csak az emberi vastagbélben található ilyen baktériumtörzs. A vékonybélben élő törzseket a civilizációs étrend és életmód, az antibiotikumok használata és egyéb bejutó kemikáliák irthatták ki. Ma is élnek olyan emberek, akiknek étrend-kiegészítő és állati eredetű ételek nélkül is megfelelő a B12 szintje, de ez ritka és tudományosan még nem teljesen feltárt jelenség. 

Egyes kísérletek alapján látható egy jelenség, miszerint a vastagbélben élő B12 termelő baktériumok révén is létrejöhet B12 felszívódás. De ennek mértéke kicsi. Vizsgálata még zajlik, a jelenség tudományos megértése még szintén nem kellő mértékű.

 Ha vegánok vagyunk, hogyan kezeljük tudatilag, hogy valamit “szedni kell”? 

Ha valaki vegyes étrenden él, ahhoz, hogy B12-höz jusson, szintén kell valamit fogyasztania rendszeresen: például húst! Ráadásul ezt nem mikrogrammban mérik, hanem kilóban. Nem egy étrend-kiegészítőként veszik meg, hanem a hentestől. Nagyon sok vegyes étrendű ember úgy tartja, hogy a hús kell az egészséghez, sőt anélkül meghalnánk. A vegánok ezt a B12-re mondják. Az elvet tekintve nincs különbség. De abban hatalmas a különbség, hogy míg a vegyes étrendűek saját elveik szerint való saját életben tartásukra százmilliárd állatot megölnek évente, külön iparokat tartanak fenn, rombolják vele az egész Föld élővilágát, hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és rendkívüli mértékben megterhelik a gazdaságot, addig a vegánoknak némi étrend-kiegészítőre van csak szükségük. Ezért, ha már szóba kerül, hogy kinek mit kell szedni az egészségéhez, akkor inkább a vegyes étrendűekről kellene beszélni. Az természetes, hogy ételre, vízre, levegőre szükségünk van az élethez. Nem szoktuk ezt jobban részletezni. De szükségünk van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra, stb. Ha még tovább bontjuk, ott már kémiai neveket találunk, mint a valin, leucin, vagy még “lejjebb” nitrogén, szén, hidrogén, oxigén. A sor egyik alkotója a kobalamin. Amely egy kobalttal alkotott különleges organikus szerves vegyület, a B12-vitamin. Ez az anyag is nélkülözhetetlen.

 Kinek javasolt orvosi szempontból a B12 szedése?

Mint étrend-kiegészítő, orvosi szempontból eleve javasolt sokaknak. 50 éves kor felett mindenképp és mindenkinek ajánlott, mert állati eredetű ételekből ebben a korban valamiért nehezebben szívódik fel és hasznosul, mint étrend-kiegészítőkből, ez pedig hiányhoz vezethet. Mi a helyzet vegán életmódon élőknél? Nos annyi a különbség, hogy ez a kor vegánoknál nem 50 év felett, hanem az életmódváltás korától javasolt. A felmérések szerint viszont, cserébe akár 10 évvel tovább élhetünk és az 50 feletti javasolt korhatár nálunk a 80 fölé is könnyen kitolódhat, mégpedig nem akármilyen életminőségben.

 Étred-kiegészítő fogyasztás általában és a B12 viszonya

A száz évvel ezelőtt mért adatokhoz képest ma megállapítható, hogy a növények vitamin és ásványi anyag tartalma kisebb, mint ezelőtt. Lassan eljutunk oda, hogy egy tudatosan megtervezett, egészséges életmód sem biztosítja a szervezetünk megfelelő ellátását. Ezért amúgy is érdemes a táplálékkiegészítők kérdésével foglalkozni. Az állati eredetű ételek, bizonyos, a  húsban, tojásban, tejtermékekben lévő vitaminokat ugyan biztosíthatja, de kizárólag állati eredetű ételeken nem lehet egészségben élni. A növények adta vitamin és ásványi anyag komplexeket, fitoanyagokat mindenképp növényekkel kell fedezni. Az állati eredetű ételek pedig számos állatgyógyászati maradvány anyagot tartalmazhatnak, nem beszélve az állati hormonokról, amelyek az emberi szervezet működésébe is beleszólnak. Így a növényi élelmi anyagok fogyasztásának növelése mindenképp előrevivő. Általuk viszont az étrend tudatos kiegészítésével is foglalkozni kell. Ez pedig végülis független attól, hogy ki milyen étrenden él.

Ennek alapján, ha az étrend kiegészítésével teljes értékű életmódhoz juthatunk és a kiegészítés eleve javasolt minden étrend mellett, akkor miért ne élhetnénk olyan életmóddal, amely teljesen mentes az állati eredetű ételektől, de cserébe nem okoz szenvedést az állatoknak. Ez egy minimális áldozat, ami abszolút vállalható. És további pozitív hatásai is vannak az egész Földre nézve. 

A vegánok egészsége nem magánügy.

A vegán társadalom felelőssége

A vegánoknak, azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket kiemelt jelentőségű, hogy fogyasztanak-e B12-vitamint étrend-kiegészítőként vagy sem. A B12-vitaminról kimondható a jelenlegi kutatások és rengeteg vegán élemódot folytató ember személyes kísérletezése illetve sok évtizednyi tapasztalat alapján, hogy a túlnyomó többség számára nem lehet pusztán növényi forrásokkal megfelelően fenntartani a szervezet B12 szükségletét.

Azok a vegánok, akik továbbra is kísérletezésbe fognak, megtehetik ezt, de tájékozatlanságuk révén másokat is félrevezetni vagy hamis reményt kelteni nem helyes. Különösképpen, ha ez széles körben történik. A vegánság, mint életmód és eszme terjedése minden vegán számára egyértelmű cél. De ezt diktálják az emberek egészségének, az állatvilágnak, a gazdasági folyamatoknak és az egész ökoszisztémának az érdekei is. Azonban az egész vegán eszmét alááshatja, ha követői helytelenül folytatott életmódjukban megbetegszenek, ne adj Isten idejekorán meghalnak. Maga a vegánság akkor működik, ha minden feltételét betartják. Ennek kulcstényezője minden állati eredetű étel elfogyasztásának mellőzése és az állatok kizsákmányolásával való felhagyás mellett bizonyos egyéb anyagok fogyasztása is. Bár a többi tápanyag és vitamin megfelelő étrenddel is bevihető, a B12, úgy tűnik csak étrend-kiegészítő formájában vagy B12-vel nagymértékben dúsított élelmiszerek rendszeres fogyasztásával elérhető biztonságosan.

Több tízezer helyesen és tudatosan élő vegán terjeszheti jól a vegánságot, de csak pár embernek a kialakult súlyos betegsége is rendkívül negatív hatású lehet. Egy negatív egészségi állapotra hivatkozó vegán életvitelről "visszaálló" influenszer rossz példája tízezrekhez juthat el. A modernkori média, illetve a vegetáriánus és vegán életmód terjedése folytán, érdekkörében sérült hús-, tojás- és tejipar a hírt eltorzítva még tovább fújhatja. Elsőre különös lehet, de mindezek alapján fel kell ismernünk, hogy a B12-vitamin fogyasztásának kérdése nem csak személyes ügy, illetve egészségünk érdekében fontos, hanem akár az egész állatvilág és Föld érdeke is.


→ VEGÁN B12-vitamin akció